Skal bruke 225 mrd. oljekroner

Regjeringen legger opp til å bruke 225 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for neste år, skriver NRK. I følge NRK vil statsbudsjettet inneholde følgende hovedtrekk: Selskapsskatten reduseres Senker skatten på «arbeidende kapital» Foreslår tiltakspakke på fire milliarder Vil øke forsvarsbevilgningene med 1,9 milliarder – Uten oljepengene hadde ting vært veldig skralt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen … Continued

Regjeringen legger opp til å bruke 225 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for neste år, skriver NRK.

I følge NRK vil statsbudsjettet inneholde følgende hovedtrekk:

  • Selskapsskatten reduseres
  • Senker skatten på «arbeidende kapital»
  • Foreslår tiltakspakke på fire milliarder
  • Vil øke forsvarsbevilgningene med 1,9 milliarder

– Uten oljepengene hadde ting vært veldig skralt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen til E24.

– Vi har tidligere ikke sett i nærheten av så høy oljepengebruk eller en så sterk økning i oljepengebruken, som under denne regjeringen, sier økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU til NRK. Økningen skjer for raskt og oljepengebruken er for høy.

Torvik advarer mot å bruke opp nå, de pengene som skal dekke store pensjonsutgifter i framtida.

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarer de uttakene som er gjort så langt med den vanskelige situasjonen norsk økonomi har vært i nesten hele hennes regjeringstid. Det har vært nødvendig å bruke mer penger over statsbudsjettet, for å holde aktiviteten i økonomien oppe, framholder hun.

– Norsk økonomi har vært utsatt for et oljeprissjokk, som har ført til stor svikt i andre skatte- og avgiftsinntekter. Bedrifter som gikk med store overskudd og betalte skatt, gjør det ikke lenger. Samtidig har folk mistet jobbene sine, poengterer Solberg.