Må vi bremse arbeidsinnvandringen?

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør. I går kunne VG melde at søkertallet til murerfaget stupte med 64 prosent fra 2007 til 2016. vekst.media fulgte opp denne saken. vekst.media stilte spørsmålet: Har de store aktørene i bygg- og anlegg sviktet? Spørsmålet skapte debatt på sosiale medier. Kort oppsummert så skriver våre lesere på sosiale medier at: … Continued

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør.

I går kunne VG melde at søkertallet til murerfaget stupte med 64 prosent fra 2007 til 2016. vekst.media fulgte opp denne saken.

vekst.media stilte spørsmålet: Har de store aktørene i bygg- og anlegg sviktet? Spørsmålet skapte debatt på sosiale medier.

Kort oppsummert så skriver våre lesere på sosiale medier at:

  • EØS har skylden.
  • Vi må bremse arbeidsinnvandringen.
  • Bygg- og anleggsbransjen drukner i Øst-Europeisk arbeidskraft som jobber for en fjerdedel av det norske lærlinger får i lønn.
  • Bygg- og anleggsbransjen har kommet dårlig ut i lønnsoppgjøret.
  • De store entrepenører som sitter på hovedkontrakt i ett stort prosjekt inngår kontrakter med under-entrepenører som igjen inngår kontrakter med flere virksomheter som driver innen sitt fagfelt. De på toppen tjener sykt mye, de mellom tjener greit, mens de helt nederst nesten ikke tjener penger, og den eneste muligheten for å vinne kontrakter, er å drive med innleie av mannskap fra andre selskaper, som igjen driver med sosiale dumping.

I kommentarene til saken vår på sosiale medier har vi tilgode å se at noen skryter av bygg- og anleggsbransjen.

En leser skriver følgende på Facebook:

– Det hjelper pent lite når de norske papirene ikke betyr et plukk. Det flommer inn «murere» fra østblokkland som skviser ut de norske. Ville ikke anbefalt noen å satse på det faget før det gjøres noe politisk.

Myter eller sannhet

vekst.media vil i en artikkelserie undersøke hva som er fakta, og hva som er myter. Vi ønsker å se på hvilke tiltak politikere, næringsliv, skoleverk og andre kan ta for å bidra til økt stolthet for yrkesfagene. Vi ønsker også å undersøke hvor ettertraktet personell med fagutdanning fra Norge er sammenliknet med personer fra andre land hos. Vi vil gjøre undersøkelser både de store aktørene og hos de mindre aktørene i bygg- og anleggsbransjen.

Vi har opprettet en Facebook-gruppe for bygg- og anleggsbransjen. I denne facebook-gruppen vil vi kjøre en del undersøkelser i tiden som kommer. Bli gjerne med i denne facebookgruppen for å påvirke hva vekst.media skal skrive om.

Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør