Tverrfot og 50 000 runders stresstest?

Annonsørinnhold - Grove Knutsen

Den europeiske produksjonsstandarden for stiger er oppdatert. Markedssjef i Grove Knutsen forklarer hva det betyr for din bedrift.

Den europeiske produksjonsstandarden for stiger er nå oppgradert, og det innebærer at stigene du finner hos forhandlere i butikk fra 2018 skal være tryggere enn noensinne. Men hva betyr dette for din bedrift? Markedssjef i Grove Knutsen, Mikkel Gedde, gir en kort innføring i endringene som kommer, og forteller deg hvor du kan få tak i stigene som tilfredsstiller de nye kravene – allerede nå.

Den europeiske standarden EN131 er kjent som gullstandarden innen stigeproduksjon, og ble nylig oppgradert. Mikkel Gedde er markedssjef i Grove Knutsen, ledende norsk leverandør av bygg- og industrivareprodukter til aktører i bransjen. Han understreker at den nyoppussede standarden er et viktig bidrag for å redusere antall stigerelaterte ulykker på arbeidsplassen.

-Ja, den oppdaterte standarden EN131 1+2 er nå ute, og jeg mener det er positivt at endringene er såpass omfattende. Dette er en viktig oppgradering som forhåpentligvis vil bidra til å øke skillet mellom seriøse og useriøse produsenter, samt at sikkerheten på byggeplassen vil bedres som et resultat av sikrere utstyr. Den nye standarden innfører blant annet konkrete endringer som gjør stigene mer stabile, samtidig som det stilles strengere krave til belastning og stabilitet.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Oppdateringen av EN131-1 standarden for stiger gjelder for alle europeiske stige-produsenter, og produsentene har fått tid ut året til å endre produksjonen sin for å etterkomme de nye kravene.

De tre viktigste endringene er:

  • Det etableres nå et definert skille mellom «professional» og «non-professional» stiger
  • Nye og strengere krav til testing av stiger i kategoriene «professional» og «non-professional»
  • Alle anliggende stiger over 3 meter skal ha tverrfot

Skiller arbeidsstigen fra hobbystigen

Mikkel forteller at summen av endringene vil bidra til sikrere arbeid i høyden – i første omgang ved å fastsette et definert skille mellom stiger man bruker på arbeid og stiger man bruker hjemme.

-De sentrale endringene adresserer ulike sikkerhetsaspekter på hver sin måte. Det nylig innførte skillet mellom stiger for privat bruk (non-professional) og stiger til bruk på jobb (professional) er eksempelvis et svært nyttig tiltak som vil fjerne enhver tvil rundt hvilken stige som passer i enhver situasjon. Det blir derfor enklere enn noensinne å velge riktig stige når du står hos forhandleren din.

Nå finner du tverrfot på alle høye stiger

Sikkerhet ved arbeid i høyden har den siste tiden vært en prioritet for Arbeidstilsynet som nylig måtte stanse arbeidet ved to av fem byggeplasser da de anså arbeidsforholdede for å være direkte farlige. Usikrede stiger, skadede stiger og stiger med mangler er utsatt for sklifare og var typiske funn under Arbeidstilsynets aksjon. Mikkel forteller at nye standardendringer vil gjøre stigene mer stabile.

– Ja, den oppdaterte standarden EN131 1+2 setter krav til påsatt tverrfot på alle anliggende stiger som strekker seg lenger enn tre meter. Tverrfoten gjør stigen mer stabil ved å aktivt hindre at balansepunktet flyttes når vekten flyttes til en av sidene, og vil slik kunne bidra med å redusere antall stigerelaterte ulykker.

50 000 runders stresstest på alle stiger du bruker på jobb

Standardendringene forandrer ikke bare hvordan stigene produseres, men krever også at alle stigetyper skal testes på flere ulike måter enn før. Stiger ment for bruk i arbeidssammenheng vil testes mye mer intensivt, og Mikkel forteller at kravene for godkjenning blir strengere.

-Det er logisk at en stige brukes på jobb skal tåle mer enn stigen i garasjen som du kun bruker annenhver uke, og denne logikken blir nå implementert i den oppdaterte EN 131-standarden. Standarden fastslår blant annet at alle stiger i kategorien «professional» skal gjennomgå en 50 000 runders stresstest og testes med høyere belastning enn stigene ment for fritidsbruk.

-Og hva betyr dette for sikkerheten ved bruk?

-Vel, disse testkravene er mye strengere enn tidligere og vil uten tvil gjøre livet tryggere for arbeidere på byggeplasser over hele landet. Det er vanskelig å forhindre menneskelig svikt, da det utfordrende å få alle til å bruke en stige riktig til enhver tid- men på sikt vil kvaliteten på utstyret bli bedre og det er et viktig skritt i riktig retning for økt sikkerhet på byggeplassen

Men noen stigeprodusenter kan ta livet med ro..

Den nye standarden er ikke gjeldende før 2018, og produsentene må bruke tiden frem mot årsskiftet til å gjøre endringene som trengs for å etterkomme de nye kravene, forteller Mikkel.

– Det er klart at tiden nå er inne for å oppgradere systemene slik at produktene man leverer etterkommer alle krav fra og med nyttår, men alle Zarges-stiger som vi i Grove Knutsen leverer er allerede oppdatert. Det betyr at Zarges-stigene oppfyller alle krav som standarden stiller til profesjonelle stiger.

-Hvor kan man lese mer om de nye kravene for stiger?

– Vi har sammenfattet og forenklet de nye kravene på vår hjemmeside. Vi står også klare til å ta en prat om den nye standarden og vise frem Zarges-stigene våre på årets Bygg Reis Deg. Alle interesserte er hjertelig velkommen til vår stand, E05-20, fra 18 til 21 oktober på Norges Varemesse.

  • Ler mer om den oppdaterte stigestandarden EN131 1+2 på Grove Knutsens hjemmesider her: EN131 1+2

Følg oss på Facebook

Grove Knutsen

Grove Knutsen er en ledende leverandør og grossist av arbeidsutstyr til profesjonelle brukere innen bygg og industri. I over 75 år har vi vært spesialister på utstyr som proffene er avhengig av for å gjøre en god jobb, som stiger, stillaser, kasser, traller, hjul, avfallsbeholdere, fallsikring, lykter, etc. Vi jobber hardt og målrettet med å utvikle riktig og sikkert sortiment, og én av våre styrker ligger i å drive frem og utvikle egne og kjente merkevarer, blant annet Zarges, Raaco, Fall Safe, Suprabeam og Haulotte. Produktene vi tilbyr blir solgt via et solid og landsdekkende forhandlernettverk med både store kjeder og mindre frittstående forhandlere. Vi legger stor stolthet i personlig service, effektive logistikkløsninger og høy service grad. Vi har alltid som mål å levere rett vare, til rett tid og til riktig.