Bøhler vil stanse Airbnb-utleie i Oslo

– Leiligheter i sentrum skal være boliger og ikke en inntektskilde for folk som eier flere leiligheter.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Ap vil ikke ha Airbnb-utleie i Oslo. Han mener hovedstaden bør følge eksemplet fra Barcelona og andre europeiske byer og stanse utleie av sentrumsboliger.

Leiligheter i sentrum skal være boliger og ikke en inntektskilde for folk som eier flere leiligheter, mener Ap-politikeren og stortingsrepresentanten fra Oslo.

– Det er et stort problem at opptil 40 prosent av leilighetene i Oslo kjøpes opp av folk som ikke skal bo der selv, men som skal bruke dem til utleie for eksempel via Airbnb, sier Bøhler til NRK.

På de relativt nye boligprosjektene Barcode, Tjuvholmen og Sørenga i hovedstaden er flere titalls leiligheter å finne på Airbnb.

– Når det utarter til at folk kjøper opp leiligheter for å leie ut via Airbnb eller lignende systemer, så er det jo næringsvirksomhet. Områder som er regulert til bolig, skal det ikke ha næringsvirksomhet, sier Bøhler.

Avdelingsleder i Plan- og bygningsetaten, Kyrre Jordbakke, sier de ikke uten videre kan slå ned på det Bøhler kaller næringsvirksomhet. Men han tror det vil komme reguleringer på området etter hvert.

– At vi får opp problemstillinger som dette, aktualiserer saken, og da vil vi ta det opp, sier han.

Jan Bøhler (64) ga seg tidligere i år som leder i Oslo Arbeiderparti etter tolv år, men stiller til en fjerde periode på Stortinget ved valget i 2017. (©NTB)