Boligprisene fortsetter å stige unormalt mye

– Vi forventer at den sterke utviklingen vil fortsette de første månedene i 2017.

Boligprisene steg med 1,1 prosent i desember, korrigert for sesongvariasjoner. De er nå 12,8 prosent høyere enn for ett år siden, opplyser Eiendom Norge

Nominelt steg boligprisene i desember 2016 med 0,5 prosent, og veksten er den høyeste i en desembermåned siden målingen startet i 2003, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

– Prisutviklingen var unormalt sterk over hele landet. Knapt noen områder opplevde prisnedgang, noe som er uvanlig da boligprisene vanligvis synker i desember, sier Dreyer.

Sterkest var veksten i Oslo og Moss med en prisstigning på 0,9 prosent i forrige måned. Haugesund hadde svakest utvikling med en nedgang på 0,1 prosent.

Spår videre vekst

I løpet av 2016 økte boligprisene betydelig mer enn de fleste spådde ved inngangen av året. Nå tror flere at veksten vil fortsette også dette året.

– Vi forventer at den sterke utviklingen vil fortsette de første månedene i 2017, sier Dreyer.

Særlig i hovedstaden kan det gå vilt for seg, mener Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

– 2017 blir heftig. Fra takeoff nå i januar blir det sug i magen for dem som skal kjøpe bolig i Oslo, gjennom hele året, sier hun.

Færre boliger til salgs

I løpet av desember ble det solgt 2.645 boliger, en nedgang på 11,2 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i 2015. Samtidig var det kun 10.542 boliger til salgs ved utgangen av året, 12,5 prosent færre enn ved utgangen av 2015.

– Det er en stor nedgang i antall boliger for salg, særlig på Østlandet, i Rogaland og i Trøndelag. Den lave tilbudssiden ved inngangen av året vil få betydning for prisutviklingen i månedene som kommer, sier Dreyer i Eiendom Norge.

Det tok i gjennomsnitt 51 dager å selge en bolig i desember 2016, mot 54 dager i desember 2015. Men i Oslo tok det i snitt bare 15 dager å selge en bolig. (©NTB)