Har de store aktørene i bygg- og anlegg sviktet? – Søkertallet stuper

Behovet øker. Men ungdom vil ikke bli murere, malere, bygg- og anleggsarbeidere. Søkertallet til murerfaget stupte med 64 prosent fra 2007 til 2016. Les også: Yrkesfag slår knockout på Akademia (TEAM enerWE – Reklame) Arbeiderpartiet og Veidekke er bekymret – Dette er et varsko om at vi stiller oss dårlig for å bygge landet. Dette er … Continued

Behovet øker. Men ungdom vil ikke bli murere, malere, bygg- og anleggsarbeidere. Søkertallet til murerfaget stupte med 64 prosent fra 2007 til 2016.

Arbeiderpartiet og Veidekke er bekymret

– Dette er et varsko om at vi stiller oss dårlig for å bygge landet. Dette er unge mennesker som skal ut i jobb. Her svikter det i Norge i dag. Vi må nå lytte til bedriftene og fagbevegelsen om hva som må til for å snu denne utviklingen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Også de store aktørene i bygg- og anleggsbransjen er bekymret.

Det er behov for flere fagarbeidere i fremtiden, og det er dermed en bekymring at søkertallet til yrkesfaglig utdanning er lavt, sier Hege Schøyen Dillner til vekst.media.

På tide å entre hovedscenen

Vi har nå gått gjennom en gullalder i oljebransjen. OIjeselskapene har kappes om å få tak i de fagarbeiderne. Her har de fristet med høye lønninger. Mange har også fristet med lønn under utdanning. Bygg- og anleggsbransjen har hatt utfordringer med å konkurrere.

Oljebransjen er nå inne i en stor omstilling, og det gir muligheter for bygg- og anleggsbransjen. Nå må de store aktørene i bygg- og anleggsbransjen komme seg opp på hovedscenen.

Jonas Gahr Støre, som selv er akademiker, vil ha slutt på at mange nordmenn altfor lenge har snakket ned yrkesfagene. Til VG sier han at han tar selvkritikk på at heller ikke Ap har gjort nok.

NCC har lenge satset på å nå ut til unge. For ellevte året på rad arrangerte NCC Barnas Byggeskole tidligere denne måneden. Formålet var å skape interesse og rekruttering til fremtidens bygg- og anleggsbransje. Byggeskolen gjennomføres for 50 barn i alderen 8 til 12 år på Vålerenga skole.

– På byggeskolen kombineres sommeraktiviteter og praktiske fag. Tidligere tilbakemeldinger viser at både jenter og gutter snekrer som aldri før i etterkant av byggeskolen, forteller kommunikasjonssjef i NCC, Tor Heimdahl i en pressemelding.

Fylkene svikter!

Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, er blant de som arbeider med å få flere unge til å velge yrkesfag.

– Riksrevisjonene påpeker at fylkene svikter som ansvarlig skoleeier og forvaltningsorgan for den videregående opplæringen. Vi mener at fylkeskommunene kan og bør jobbe mer profesjonelt. Det er også viktig å fremme at opplæringskontorene er viktige aktører, sier Are Turmo til vekst.media, direktør for arbeidsliv og kompetanse i NHO.

Mange skifter over til bygg- og anlegg

Kompetanse fra oljebransjen er høyt verdsatt i bygg – og anleggsbransjen. I et intervju med vekst.media forteller Marcus Brevik om det å skifte fra olje- og energi til bygg- og anlegg.

– Skiftet har gått bra, men det er selvsagt hard jobbing å komme inn som ny leder i en bransje jeg har liten erfaring med. Det har vært mye å sette seg inn i og mange mennesker å bli kjent med.

Til og med seilmakere flytter nå over til bygg- og anleggsbransjen. Faren til seilmaker Espen Kamperhaug skulle pensjoneres i familiebedriften, og noen måtte ta over hans administrative oppgaver. Høsten 2014 ble dermed seilersko byttet ut med hjelm og kjeledress. Espen Kamperhaug gikk inn som læregutt i en helt ny bransje – entreprenørbransjen.

– Vi er en liten entreprenør i bygg-og anleggsbransjen og konkurrer delvis mot de store som blant annet Skanska og Veidekke. Vi er nødt til å spille på andre strenger som for eksempel høy fleksibilitet, mindre og mer effektiv organisasjon og lignende. Det har fungert i mange år, men vi skulle gjerne hatt deres verktøy fra tid til annen.

Dette skal vekst.media gjøre noe med

Chul Christian Aamodt er ansvarlig redaktør i vekst.media. Han legger ikke skjul på at merkevarebygging for fagutdanning er en av kjernesakene hans.

– Jeg synes det er synd at foreldre snakker fagutdanningen ned, forteller han. Spesielt når så mange unge velger universitetsutdanning som gir kunnskap og kompetanse som arbeidslivet ikke har behov for.

vekst.media planlegger en større kampanje på dette området.

– Ja, foreløpig ønsker vi å holde kortene tett til brystet, men i løpet av høsten vil vi være med på å løfte statusen til yrkesfagene, forteller Chul Christian Aamodt.