Bygg- og anleggsbransjen skal digitaliseres

Vekst.media var tilstede på Byggedagene som ble arrangert på Oslo Plaza denne uken. Der sto digitalisering høyt på agendaen, og vi tok en prat med noen av utstillerne som var tilstede for å høre litt om deres tanker rundt digitalisering. Vi begynte med å spørre Standard Norge om BIM. – BIM er en trebokstavsforkortelse der B-en … Continued

Vekst.media var tilstede på Byggedagene som ble arrangert på Oslo Plaza denne uken. Der sto digitalisering høyt på agendaen, og vi tok en prat med noen av utstillerne som var tilstede for å høre litt om deres tanker rundt digitalisering.

Vi begynte med å spørre Standard Norge om BIM.

– BIM er en trebokstavsforkortelse der B-en står for Bygg, I-en står for informasjon og M-en står for modell eller modellering , sier Bjørn Brunstad i Standard Norge.

Han beskriver BIM som en digital tvilling til det fysiske bygget som bygges.

– Hvis du bygger et bygg kan du bygge det ut digitalt før du bygger, og teste ut løsningen. Du kan koble all slags informasjon i BIM. Det er rett og slett den digitale tvillingen til det fysiske bygget, sier Brunstad.

Integrasjon på tvers av IT-systemer er en gjenganger blant spørsmålene de får fra konferansedeltagerne.

– Vi får en del spørsmål om SmartDoc snakker med andre programmer, forteller Anders Josefsson, account manager i SmartDok.

– Vi ser at mange entreprenører må kunne snakke sammen. Systemene i dag er ineffektive. De bruker mye manuell tid, de har ikke kontroll på prosjektene sine. Det må forbedres. Skal de være kostnadseffektive må de digitaliseres, sier Hassan Jacobsen, bransjeansvarlig i Amesto Solutions.

Hele bransjen påvirkes nå av digitaliseringen, og det skjer i alle prosessene.

– I den digitaliseringsfasen byggenæringen er i nå vil økt bruk av data kunne endre de fleste prosesser som er involvert i bygging. Det dreier seg om alt fra arkitekter i prosjektering til gjennomføringsfasen og selvfølgelig til drift og vedlikehold etterpå,sier Øystein Iversen, markedssjef i coBuilder.

 

Se intervjuene her: