– Derfor søker AF Gruppen mot nisjemarkedet i Sverige

I perioden 2014 til 2023 skal det årlig investeres 90 milliarder i infrastruktur i Norge. Det gir grunnlag for vekst for aktører i bransjen. Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her Vekst.media tok en prat med Arild Moe, Konserndirektør for Anlegg i AF Gruppen. – Det er et årlig stort utbud av kontrakter. Kontraktene blir … Continued

I perioden 2014 til 2023 skal det årlig investeres 90 milliarder i infrastruktur i Norge. Det gir grunnlag for vekst for aktører i bransjen.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Vekst.media tok en prat med Arild Moe, Konserndirektør for Anlegg i AF Gruppen.

– Det er et årlig stort utbud av kontrakter. Kontraktene blir større. Samtidig er det stor interesse for det norske markedet. Flere norske entreprenører har blitt i stand til å ta store kontrakter, og vi ser også utlendingene som kommer til Norge for å konkurrere. Det blir også andre entrepriseformer enn det vi historisk har sett.

Aktørene må inngå samarbeid for å delta i anbudskonkurranser

lanseringsseminaret for Vekst.media fikk vi en prat med Ivar Roland, administrerende direktør i Peab Anlegg. Han leder en bedrift med en omsetning på rett over en milliard kroner i Norge. Sammen med sine kollegaer i Sverige og Finland omsetter selskapet for 11,5 milliarder kroner, og har ca. 3500 ansatte. Likevel opplever Peab Anlegg at veikontraktene i Norge ved flere anledninger blir i største laget.

– Når det gjelder prosjektene i Norge i dag så har de blitt megastore, sa Roland til Vekst.media. Det er for stort når det blir anbud på kanskje to og tre og fire milliarder kroner, sier Roland til Vekst.media.

Han viser til at de da må søke sammen med samarbeidspartnere for å levere tilbud.

– Det blir så stor at vi klarer ikke å ta den mengden arbeid. Vi har ikke nok ressurser rett og slett. Hvis vi skal ta et så stort prosjekt må vi legge alle eggene i en kurv, og det ønsker vi ikke. Det blir rett og slett for stor risiko for oss, sa Roland.

– Jeg tror at det er Statens Vegvesen eller staten som ønsker å ha større prosjekter for å bygge raskere. Da krever det mindre administrasjon hos myndighetene, men desto større hos entreprenørene, sier Roland til Vekst.media. På den andre siden går også staten glipp av tilbud fra flere konkurrenter når de lager så store anbud at selv selskaper som Peab velger å stå over.

Utenlands arbeidslivskriminalitet

Arild Moe, Konserndirektør for Anlegg i AF Gruppen sier til Vekst.media at det er stor oppmerksomhet rundt arbeidslivskriminalitet.

– Selskap som er korrupsjonssiktet i andre land har nå kommet til Norge for å konkurrere. Hvordan preger arbeidslivskriminaliteten konkurransebildet?

– Det er gudskjelov stor oppmerksomhet om at de aktørene som skal jobbe i Norge må være seriøse, sier Moe til Vekst.media. De som kjøper kontraktene har stor oppmerksomhet rundt dette. Byggherrene har gradvis blitt flinkere til å eliminere de som er useriøse. Myndighetene har også gjort sitt for å legge til rette en struktur der det er lettere å få tak i data for oss som kjøper tjenester slik at vi vet at vi får med oss de seriøse aktørene.

Moe understreker at det dessverre både i det norske og utenlandske markedet er aktører som ikke er seriøse. Dette bekrefter også Borghild Lekve, regionsdirektør i Arbeidstilsynet Vestlandet. De har nylig utarbeidet ny strategi innen forebygging og mot arbeidslivskriminalitet.

Hun forteller til VEKST.media at satsningen mot arbeidslivskriminalitet kommer tydeligere frem i den nye strategien.

– Vi har en todelt innsats der vi både jobber mot den seriøse og den useriøse delen av arbeidslivet, forteller Lekve til Vekst.media.

Hun forteller at arbeidsgivere i den useriøse delen av arbeidslivet bevisst unngår og omgår reglene i arbeidslivet.

– Det kan være til dels alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, men også på annen lovgivning knyttet til skatt, svart arbeid og trygdemisbruk.Den største utfordringen med arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen er at det gjør det vanskeligere for seriøse aktører å overleve.

AF Gruppen sikter mot nisjemarkedet i Sverige

– I det norske markedet har vi greid å prestere godt på store prosjekter. I Sverige ser vi et annet bilde i de analysene vi har gjort. De store entreprenørene tjener mindre penger på store kontrakter, men nisjeaktørene i Sverige lever godt. Derfor søker vi mot nisjemarkedet i Sverige.

Gode tall for AF Gruppen

AF Gruppen kunne tidligere denne uken fortelle om nok et resultat de selv er godt fornøyd med. De forteller at omsetningen i 2016 endte på 11, 9 milliarder kroner mot 12, 4 milliarder i 2015. Resultatet før skatt endte på 1.040 millioner kroner, opp fra 1004 millioner kroner for et år siden.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her