Elleve kriminelle nettverk i arbeidslivet avslørt

Bygg- og anleggsbransjen sliter med kriminalitet.

Senteret som jobber med arbeidslivskriminalitet i Oslo sier det har avslørt elleve kriminelle nettverk som opererer i hovedstaden.

I 2015 hadde det såkalte A-senteret fire-fem nettverk på sin liste. I fjor økte det tallet til elleve, skriver Dagbladet.

– Det er et lite klapp på skulderen til oss selv som har blitt bedre og mer systematiske i å avdekke den typen kriminalitet. Det har mer med det å gjøre enn at omfanget nødvendigvis har økt, sier Bjørn Marhaug, som er seksjonsleder i Skatt Øst og koordinator for A-krimsenteret.

Bygg og renhold er de bransjene hvor arbeidslivskriminalitet har vært mest utbredt, men de kriminelle er i ferd med å flytte seg til nye områder.

Når Marhaug og hans folk slår ned på ulovligheter i én bransje, går nettverkene videre til områder med færre hindringer og større mulighet for økonomisk gevinst.

Senteret har i det siste oppdaget flere aktører innen helse og omsorg. Også i barnevernssystemet mener de å ha funnet kriminelle aktører, men Marhaug ønsker ikke å gå i detalj om mistankene.

– Vi har sett tre-fire tilfeller, men det er for tidlig å si noe om omfanget. De vi har reagert på er tidligere aktører fra den kriminelle delen av byggebransjen, forklarer han.

(©NTB)