Forskere vil ha forsikring mot boligprisfall

Boligprisene har steget kraftig i 2016, og som vanlig er det flere som advarer mot boligboble og fare for prisfall. Nå skriver Forskning.no at forskerne Eirik Romstad og Roger Loen fra Handelshøyskolen NMBU mener at forsikringsselskapene burde tilby forsikring mot boligprisfall. De ser for seg at dette kan fungere på flere måter: Forsikring mot at verdien … Continued

Boligprisene har steget kraftig i 2016, og som vanlig er det flere som advarer mot boligboble og fare for prisfall. Nå skriver Forskning.no at forskerne Eirik Romstad og Roger Loen fra Handelshøyskolen NMBU mener at forsikringsselskapene burde tilby forsikring mot boligprisfall.

De ser for seg at dette kan fungere på flere måter:

  • Forsikring mot at verdien på boligen faller så mye at du blir definert som en risikabel lånetaker
  • Forsikring mot verdifall og økt rente
  • Forsikring mot verdifall når man må selge boligen raskt etter at den har falt i verdi

– En slik forsikring vil jo være sosialt utjevnende for de som ikke har velstående foreldre som kan stille opp som kausjonist, sier Romstad til forskning.no.

I bedriftsmarkedet finnes det mange muligheter for å sikre lånene med mekanismer som kan minne litt om dette, men enn så lenge finnes det ikke noe slikt for privatmarkedet.

– Utfordringen med denne typen forsikringer er at de er så til de grader konjunkturavhengige. Enten så er det så godt som ingen skader, eller så har de aller fleste en erstatning, skriverJon Berge, Informasjonsdirektør ved If forsikring, i en e-post til forskning.no.

Les mer om forskernes forslag på forskning.no.