Fra hvite seil til svart asfalt

Espen har tatt ferden fra internasjonal seilmakerindustri til familiebedriften i entreprenørbransjen. Hvordan vil du selv karakterisere karrierebyttet? – Det er flere likheter enn ulikheter. I begge bransjene er det store tunge leverandører som på sett og vis setter standarden og styrer det meste. Personlig setter jeg pris på å være tettere på kjernen og mulighetene … Continued

Espen har tatt ferden fra internasjonal seilmakerindustri til familiebedriften i entreprenørbransjen.

Hvordan vil du selv karakterisere karrierebyttet?

– Det er flere likheter enn ulikheter. I begge bransjene er det store tunge leverandører som på sett og vis setter standarden og styrer det meste. Personlig setter jeg pris på å være tettere på kjernen og mulighetene til å gjøre raskere endringer enn hva som var gjennomførbart og mulig i en større internasjonal bedrift, sier Espen Kamperhaug (43).

Espen Kamperhaug startet i seilmakerlære på Lyngør langs kysten på Sørlandet i 1993 og forble i Sørlandsidyllen frem til høsten 1996.

Deretter gikk ferden til Tønsberg. Kamperhaug stiftet selskapet Elvstrøm Sails Norge AS. Selskapet kom i drift fra 1997, og selskapet hadde på det meste mellom syv og åtte ansatte. Elvstrøm Sails leverer seil og tilhørende utstyr til båter i alle størrelser.

Og norsk økonomi seilet inn i et tiår med stadig bedre økonomi for folk flest. I USA ble strikken tøyd lenger. Forbruksveksten var svært sterk, og alle fikk tilgang til billig kreditt til jubel for både nye boligeiere og banker. Men bak den store gjeldsfesten snek en økonomisk bakrus inn.

Finanskrisen gir motvind

Konkursen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers ble den siste dråpen i begeret. Banken som hadde overlevd den store depresjonen i 1929 og to verdenskriger hadde ikke mer å gi høsten 2008.

Bankens konkurs var med å sende en hel verdensøkonomi inn i en krise. Finanskrisen. Heller ikke en Elvstrøm Sails ble uberørt.

– Det var dårlige tider overalt, sier Espen Kamperhaug.

Tester jobblykken utenlands

Så fikk seilmakeren fra Sarpsborg tilbud om jobb som salgs- og markedsdirektør ved hovedkontoret til Elvstrøm i Danmark. Han takket ja, og kone og to barn ble med på ferden over Skagerak.

– Etter flere år med røde tall i regnskapene, som de fleste andre aktørene i seil- og båtbransjen ble det en omsetningsvekst på 30 prosent, nye markedsandeler og store underskudd gikk i balanse det første året, sier Kamperhaug.

Hvordan klarte dere å snu utviklingen?

– Det var hardt arbeid og et godt teamwork både internt og eksternt i seilmakergruppen.

Men drøye to år senere skulle karrieren igjen få en ny vending. Faren skulle pensjoneres i familiebedriften, og noen måtte ta over hans administrative oppgaver.

Høsten 2014 ble dermed seilersko byttet ut med hjelm og kjeledress. Espen Kamperhaug gikk inn som læregutt i en helt ny bransje – entreprenørbransjen.

Sammen med onkelen leder han nå selskapet Ludvig Kamperhaug – navnet er etter farfar, grunnleggeren av selskapet.

Hvordan ser du på framtidsutsiktene?

– Vi er en liten entreprenør i bygg-og anleggsbransjen og konkurrer delvis mot de store som blant annet Skanska og Veidekke. Vi er nødt til å spille på andre strenger som for eksempel høy fleksibilitet, mindre og mer effektiv organisasjon og lignende. Det har fungert i mange år, men vi skulle gjerne hatt deres verktøy fra tid til annen.

Deretter avslutter Kamperhaug:

-Enn så lenge ser det ut til at både store og små har rikelig å gjøre grunnet det enorme etterslepet på vedlikehold av veier.