Det blir kamp om studentboligene i år også

Det er bare 0,07 prosent flere studenter som vil kunne bo i studentbolig i år enn i fjor. Norsk studentorganisasjon frykter et enda mer presset privat leiemarked. De siste fem årene har det blitt 45.000 flere studenter, mens det bare har blitt bygget 7.743 nye studentboliger, viser Norsk studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse. – Studentboligbyggingen klarer ikke … Continued

Det er bare 0,07 prosent flere studenter som vil kunne bo i studentbolig i år enn i fjor. Norsk studentorganisasjon frykter et enda mer presset privat leiemarked.

De siste fem årene har det blitt 45.000 flere studenter, mens det bare har blitt bygget 7.743 nye studentboliger, viser Norsk studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse.

– Studentboligbyggingen klarer ikke å holde tritt med økningen i studentmassen. På tross av regjeringens store satsing på studentboliger, ser vi kun en marginal økning i andelen studenter som får tilgang til studentbolig, sier leder Marianne Andenæs (avbildet) i Norsk studentorganisasjon.

På landsbasis kan 15 prosent av studentene bo i studentbolig. Men det er store variasjoner mellom studiestedene, fra nesten 40 prosent dekning i Indre Finnmark, til knappe 8 prosent i Hedmark.

Les saken: Ikke bli skremt av oljekrisen – si ja til plassen din.

Lavere dekning i storbyene

Både i Oslo, Bergen og Trondheim har dekningsgraden sunket, samtidig som det er dyrt å leie bolig i storbyene.

– Studenter som havner i studentboligkøen, der det allerede står 6.393 søkere, blir tvunget ut i et marked med høy konkurranse og skyhøye priser, skriver Studentsamskipnaden i Oslo i en kommentar til tallene.

– Jo færre som har tilgang på studentbolig, desto større blir presset på det private leiemarkedet. Vi er redd enda flere studenter må velge deltidsjobbing på bekostning av studietid for å få endene til å møtes, fortsetter NSO-leder Andenæs.

 Les saken: Dyktige lærlinger i NCC

Regjeringen satser

De siste to årene har regjeringen bevilget penger til 2.200 nye studentboliger hvert år, som er det høyeste antallet noensinne. Samtidig mangler det fortsatt mange studentboliger.

– Hvis den prosentvise trenden fortsetter å øke jevnt nasjonalt, kan man forvente å nå målet om 20 prosent dekningsgrad om nærmere 100 år, har NTNU-studentenes organisasjon regnet seg fram til.

NSO ønsker at regjeringen øker bevilgningene enda mer.

– Vi håper regjeringen tar det neste steget i høstens budsjett og innfrir studentenes krav om 3.000 nye studentboliger årlig, slik at flere studenter får en trygg boligsituasjon og kan bruke mer tid på studiene, avslutter Andenæs.

Trege kommuner

Alt er ikke avhengig av regjeringens innsats. For å kunne starte byggingen av nye studentboliger etterlyser Studentsamskipnaden i Bergen gunstige avtaler om relevante tomter med Bergen kommune, skriver de i en kommentar.

I Trondheim har studentsamskipnaden i samarbeid med kommunen et tilbud der studenter uten bolig kan få midlertidig boplass til de finner noe permanent. Tiltaket heter «tak-over-hodet».

– Dette er et flott tiltak, men det skal ikke være nødvendig for studenter å bo ut av kofferten sin i uker etter studiestart, kommenterer Ida Medina Jodanovic, leder av Velferdstinget for NTNU-studentene.

Nyheten er hentet fra NTB.