Klart for grunnsteinen til nye Deichmanske

Fire år etter at det ble vedtatt å bygge nytt hovedbibliotek i Bjørvika, er det endelig klart for nedleggelse av grunnsteinen.

Fire år etter at det ble vedtatt å bygge nytt hovedbibliotek i Bjørvika, er det endelig klart for nedleggelse av grunnsteinen.

Når Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) legger ned grunnsteinen på nye Deichmanske hovedbibliotek fredag til uka, er oppføringen av råbygget allerede godt i gang. Gulvet i andre etasje ble støpt for kort tid siden på det som skal bli et fem etasjer stort praktbygg i området rett bak Operaen.

– Vi gleder oss over å ha kommet så langt i byggeprosessen. Vi har satt av plass til å mure inn grunnsteinen i gulvet rett innenfor hovedinngangen i første etasje, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, som er byggherre for det nye hovedbiblioteket.

For alle

Når nye Deichmanske hovedbibliotek åpner i 2020 er planen at det skal holde åpent alle årets dager og bli et fellesrom som er tilgjengelig for alle.

Publikum vil få adgang til rundt 10.000 kvadratmeter med blant annet lesesaler, studierom, utstillinger, barneavdelinger og to store saler for debatter, film og konserter.

Det vil bli inngang for publikum fra tre kanter og en fasade som dels skal dekkes av transparente vindusfelt, dels av lysgjennomskinnelige vegger.

Overskridelser

Veien fram til nedleggelse av grunnsteinen har vært kronglete. Kostnadsoverskridelser og forsøk på politiske omkamper har ført til både utsettelser og at planene for byggets innhold har blitt justert.

Ved byggestart i mars 2013 var det planlagt åpning i 2017. Nå må de forventede 2 millioner årlige besøkende vente til 2020 før det nye hovedbiblioteket er klart for å bli tatt i bruk.

I mellomtiden var totalprisen justert opp fra 1,3 milliarder kroner da plan- og designkonkurransen ble lyst ut i 2009, til 3,1 milliarder kroner ifølge en konsulentrapport fra 2014.

Ved byrådets vedtak i desember i fjor ble kostnadsrammen inkludert moms satt til 2,9 milliarder kroner. Samtidig ble det kunngjort at 40 prosent av bygget skal leies ut til andre.

Forankret i fjell

Etter at første spadetak ble tatt i fjor vår, har entreprenørene støtt på utfordrende grunnforhold. Biblioteket hviler nå på 290 pæler som strekker seg 40 til 60 meter gjennom vann og løsmasser før de er forankret i fast fjell.

Samtidig er 35.000 kubikkmeter med masse gravd ut for å gjøre plass til kjelleren, 3 meter under havnivå.

Når ordfører Borgen og skolebarn legger ned grunnsteinen fredag, strekker bygget seg allerede rundt 7,5 meter over bakkenivå.

– Dette har vært skreddersøm fra første kubikkmeter med betong, og sånn vil det fortsette gjennom hele byggeperioden. Alle de fem etasjene samt kjelleren i bygget er ulike og ingen vinkler er rette, sier byggherre Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF. (©NTB)

Fakta om nye Deichmanske hovedbibliotek:

  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.
  • Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo AS.
  • Areal: 13.560 kvadratmeter funksjonsareal, brutto 19.600 kvadratmeter.
  • Fem etasjer og full kjeller.
  • Planlagt åpning i 2020.
  • Anslått årlig besøkende: 2 millioner.
  • Bygges etter miljøstandard som skal gi 50 prosent reduksjon i CO2-utslipp sammenlignet med dagens byggepraksis. (©NTB)