Kommune brøt ikke loven ved bruk av sherpaer

Valgte å bruke sherpaer fra Nepal til et byggeoppdrag.

Moskenes kommune brøt ikke loven da de valgte å bruke sherpaer fra Nepal til et byggeoppdrag, uten anbudsrunde i forkant, fastslår Klagenemnda for offentlig anskaffelser.

Ifølge Lofotposten klaget Narvik-selskapet A. Markussen AS inn Moskenes kommune på bakgrunn av en såkalt intensjonskunngjøring om tildeling av kontrakt for reparasjon av en sti ved Reinebringen i Lofoten. Verdien av kontrakten var på rundt 1,2 millioner kroner og gikk til selskapet Stibyggjaren, som bruker sherpaer fra Nepal.

A. Markussen mente flere aktører hadde eller kunne skaffe kompetansen til å utføre oppdraget og klaget derfor inn kommunen. Men de nådde ikke fram i klageorganet.

«Slik nemnda forstår det, besitter sherpaene som Stibyggjaren stiller med, en spesialisert ekspertise innenfor denne typen arbeid. Å løfte, plassere og tilpasse steiner som veier opp til ett tonn krever åpenbart en spesiell teknikk, kunnskap og fysisk styrke», heter det i avgjørelsen fra klagenemnda.

Moskenes-ordfører Lillian Rasmussen sier avgjørelsen ikke kom som en overraskelse.

– Vi er selvsagt fornøyd med avgjørelsen. Vi undersøkte markedet, og Stibyggjaren var den eneste som hadde kompetanse til å bygge uten maskiner. (©NTB)