Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret over det lave boligtilbudet

Boligprisene bykser oppover i takt med et synkende tilbud av boliger. I juli ble det solgt flere boliger i Kristiansund (avbildet) enn i Oslo. Kristiansund hadde med sine 26.000 innbyggere flere boliger til salgs i juli enn det er i Oslo som til sammenligning huser 660.000 innbyggere. Oljebyen på Nordvestlandet har færre innbyggere enn den … Continued

Boligprisene bykser oppover i takt med et synkende tilbud av boliger. I juli ble det solgt flere boliger i Kristiansund (avbildet) enn i Oslo.

Kristiansund hadde med sine 26.000 innbyggere flere boliger til salgs i juli enn det er i Oslo som til sammenligning huser 660.000 innbyggere. Oljebyen på Nordvestlandet har færre innbyggere enn den minst folkerike bydelen i hovedstaden, Grorud.

Eksempelet er hentet fra bransjeorganisasjonen Norges Eiendomsmeglerforbund. Forbundet har gått julistatistikken til Eiendom Norge nærmere i sømmene.

FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Carl O. Geving. Foto: [email protected]

– I dag er det 3-4 ganger mindre boliger i markedet enn det er behov for. Slik har det vært lenge. Dette viser en voldsomt sterk trend i pressområdene, hvor Oslo-regionene topper alt. Mange på desperate boligjakt og renteblinde kjøpere er en skummel miks, kommenterer Carl O. Geving.

Les saken: Jæger: – Oslo bygger bare halvparten av det antallet boliger byen trenger

Renteblinde kjøpere

I årets syvende måned ble det solgt 3.642 bruktboliger, det utgjør et fall i salget på 11 prosent sammenlignet med fjorårets juli.

Han utdyper:

-Dette viser en voldsomt sterk trend i pressområdene, hvor Oslo-regionene topper alt. Mange på desperate boligjakt og renteblinde kjøpere er en skummel miks.

Boligprisene er nå 8,8 prosent høyere på landsbasis enn i juli 2015, etter en ny oppgang på 0,2 prosent i juli.

Oljefylke i bedring

Tallene fra Eiendom Norge peker på et mer stabilt marked i Rogaland. Salget gikk tilbake med 0,6 prosent i juli.

-Det er positivt å se at Stavanger og Sandnes fortsatt ser ut til å stabilisere seg på en ny prisnormal, selv om markedet fortsatt beveger seg langsomt, kommenterer Carl O. Geving.

Foto: Marta de Jong-Lantink/Flickr