Robots in disguise – Skal de ta over for håndtverkerne?

Norske gründere kaprer EU-millioner for å skape roboten som kan ta over byggeplassens farligste jobber, skriver nettavisen Shifter. Gründere fra Sogndal og Oslo skal samarbeide med noen av de tyngste aktørene i den europeiske byggebransjen, for å skape robotene som skal ta over for håndverkerne. Shifter skriver at NLink har fått stor oppmerksomhet for roboten … Continued

Norske gründere kaprer EU-millioner for å skape roboten som kan ta over byggeplassens farligste jobber, skriver nettavisen Shifter.

Gründere fra Sogndal og Oslo skal samarbeide med noen av de tyngste aktørene i den europeiske byggebransjen, for å skape robotene som skal ta over for håndverkerne.

Shifter skriver at NLink har fått stor oppmerksomhet for roboten “Drilly”. Den automatiserer boringen av hull i betongtak på ny bygg, der det skal festes elektronikk og annet utstyr – en jobb som tar både tid og krefter for et menneske, og dessuten bidrar til helseplager. Selskapet tjener allerede penger på boreroboten, og har interessenter i flere verdenshjørner.

Sammen med europeiske gigantinstitusjoner og selskaper skal gründerne utvikle en ny type byggeplassrobot som skal montere fasadeelementer på store bygg.

Omstillingen som skjer i industrien i dag skjer i stor grad gjennom å automatisere, robotisere og digitalisere arbeidsprosesser. I et videointervju med Intek Engineering ( (TEAM enerWE – Reklame) ) forteller Anita Hager, administrerende direktør i INTEK Engineering at automatisering og robotisering kan bidra til mindre outsourcing.

– Mennesker er skapt til så mye mer enn å utføre enkle manuelle operasjoner! Med roboter til å utføre de mest banale oppgavene, frigjøres arbeidskraft som brukes til noe mer nyttig. På den måten blir produksjonen mer effektiv og mindre belastning på den enkelte, forklarer Anita Hager, administrerende direktør i INTEK Engineering.

– Man skal ikke være redde for at dette tar bort arbeidsplasser, for omsetning henger ofte sammen med antall arbeidsplasser – jo høyere omsetning, jo flere ansatte. Ved å automatisere og robotisere prosesser, kan man beholde arbeidsplassene og utnytte dem på en bedre måte, sier en engasjert Hager. Ved å ta i bruk robotisering unngår man i større grad outsourcing av arbeidsplassene til lavkostland, som hittil har blitt en stor trend.

– Med robotisering kan man faktisk ta produksjonen hjem igjen etter outsourcing, altså det vi kaller for heimføring eller home sourcing, forklarer lederen.

I tillegg trenger roboter mindre kaffe.

– Roboter tar færre kaffepauser, mindre lunsj og kortere ferie enn mennesker. Det gjør at produksjonen har lengre ”oppe-tid” enn ved bruk av manuell arbeidskraft, forklarer Asle Sand Larsen i INTEK med et smil.