Søket etter tre antatt omkomne litauere fortsetter fredag

– Kommunen har kriseteamet på stedet der de berørte er samlet for å bistå i arbeidet.

Søket etter tre antatt omkomne personer fortsetter fredag morgen etter at det ble innstilt torsdag kveld. Grunnforholdene vurderes som farlige etter det massive jordraset på Sørum på Romerike.

Det massive jord- og leireraset ble meldt klokka 15.45 torsdag.

Ved 19.40-tiden samme kveld opplyste politiet at aksjonen på stedet ble betegnet som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sa politiets innsatsleder Knut Hammer.

– De tre savnede er trolig litauiske statsborgere, og politiet jobber nå med å avklare deres identitet, opplyste Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag kveld.

Fare for nye ras

Klokken 20.15 fikk NTB opplyst at søket var i ferd med å avsluttes for kvelden, og at det tas opp igjen når det blir dagslys fredag morgen. En geolog vil da gjøre nye vurderinger.

– Vi vil da vite mer om grunnforholdene og vi håper inderlig at vi da kan starte arbeidet, sa politiadvokat Åsmund Yli i Øst politidistrikt torsdag kveld.

Geologer fra NVE opplyste at det fortsatt er flytende masser og fare for nye ras i området.

«Området er foreløpig ikke vurdert som trygt. Området er avsperret og politiet oppfordrer publikum til å holde avstand. Det vil være skredvakt fra kommunen og politiet er til stede hele natten», skrev politiet.

– Vi håper det stabiliserer seg i løpet av natten, og vi har gravemaskiner og mannskaper klare med en gang vi får klarsignal, sa Yli torsdag kveld.

Tre kom seg ut

Politiet opplyser til TV 2 at det har pågått skogsarbeid i området.

– Tre personer som befant seg i nærheten eller i raset, klarte å komme seg vekk. Disse personene varslet politiet om at tre personer er savnet, sa Yli til NTB.

Ifølge Romerikes Blad ble den ene av de tre som reddet seg ut, kjørt til sykehus etter sammenstøt med et tre som hadde veltet i raset. De to andre hadde reddet seg ut av raset selv. Ifølge VGvil de tre mennene bli avhørt for å skaffe mer informasjon som kan bistå i letearbeidet.

En traktor som ble brukt i skogsarbeidet ble også tatt i raset.

Søk fra lufta

Søket etter de tre savnede personene pågikk torsdag kveld først kun fra lufta, ettersom det ble ansett å være for farlig for mennesker eller hunder å ta seg inn i området med de ustabile massene.

Klokka 19 opplyste imidlertid politiet til NRK at de hadde fått tilbakemelding fra en geolog om at de kunne starte søk i sydenden av rasområdet. Lavinehunder og redningsmannskaper skulle gå i gang med dette.

Politiet opplyste at de ikke har sett spor etter de tre savnede eller traktoren.

På grunn av rasets størrelse må politiet også undersøke om det kan være andre personer som er tatt av raset. Politihelikopteret har målt raset til 400 meter bredt og nesten 300 meter langt, sier Yli.

Ordfører Marianne Grimstad Hansen i Sørum kommune sier de stiller med vaktmannskaper og har avtalt møte med NVE fredag formiddag.

– Kommunen har kriseteamet på stedet der de berørte er samlet for å bistå i arbeidet. Det som er viktig for oss nå er å trygge våre innbyggere som bor i området, mens politiet leder redningsarbeidet, sier ordføreren. (©NTB)