Profier solgte 1210 leiligheter i fjor

– Vi timet våre boliglanseringer med stor presisjon for å utnytte et eksepsjonelt godt marked.

Profier solgte 1 210 leiligheter i 2016, med omsetningsverdi på mer enn 6,1 milliarder. Det er en omsetningsøkning på 400 prosent sammenlignet med året før, og gjør selskapet til Norges største privateide boligutvikler i fjor, bare OBOS var større.
– Det er voldsomme tall, og veldig morsomt å oppsummere at vi timet våre boliglanseringer med stor presisjon for å utnytte et eksepsjonelt godt marked. 95% av alle leiligheter vi har under produksjon eller vil igangsette i 1. kvartal 2017 er nå solgt. Vi har ingen usolgte leiligheter som er ferdigstilt noe sted i landet – det er deilig å være ajour og klar for nye muligheter, sier Kristen Rikter-Svendsen, markedsansvarlig i Profier, i en pressemelding.

Profier har merket seg at de solgte flere boliger enn Selvaag Bolig i fjor.

– Selvaag meldte om rekordsalg av 1 000 leiligheter og omsetning på drøyt 4 milliarder i går, så da er vi vel størst av de privateide boligutviklerne i fjor. Riktignok er mange av våre større prosjekter i hovedstadsområdet og Bergen i partnerskap med andre aktører, hvor vårt eierskap varierer fra 50 til 90 prosent, presiserer han.

Profiers strategi er å selge ut hele prosjekter med en gang.

– Vi benytter markedsmuligheten når den faktisk er der. Det er viktig for oss. Med et omsetningsvolum på over 6 milliarder må man ha flere tanker i hodet på en gang, ikke bare en vurdering av videre prisutvikling de neste månedene. En del av vurderingskriteriene er blant annet hva som skjer med volumet og likviditeten i markedet, tilgang og pris på de beste entreprenørressursene og finansieringsviljen hos bankene og hva som er risikoen på opp- og nedsiden fra dagens fortjenestemargin og markedsnivå, forklarer han.

Profier passerte salg nr. 1 200 i fjor da meldingene om innstramming på egenkapital for sekundærboligene tikket inn før jul.

– Etter vår mening et fornuftig og kreativt virkemiddel, som vi tror vil bidra til sunnere vurderinger hos flere som sparer i bolig. I Profier følger vi også særlig med på bankene. Vi tror bankenes tilpasning til nye fundingkrav og vekting de siste par årene har gitt et særlig konkurranseelement i boliglånsmarkedet, og presset marginene nedover. Nå vil bankene fort måtte snu seg rundt, når innlånskostnadene endrer seg og sette opp rentene på boliglån. Husk at en renteøkning på 50 punkter i rentebetingelsene nå fort utgjør 25% økning i månedlige betalinger på boliglånet, når folk har lagt opp til avdragsfrihet.

Profiers suksessoppskrift er at selskapet tar boligkundens preferanser på alvor når de tegner ut leilighetene, bygger med litt høyere standard enn andre og gjerne inngår partnerskap med strategiske tomtebesittere slik at de har de rette prosjektene.

– Det er heller ingen ulempe at vi har utviklet en avansert og gjennomprøvd salgs- og markedskompetanse. Den får vi enda mer bruk for når markedet igjen får litt større friksjon, avslutter Rikter-Svendsen.