Stadig dyrere og mer omfattende vannskader

Sommeren er høysesong for vannskader, men med noen enkle grep kan du spare deg selv for senere unødvendig bryderi og store utgifter. Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. Skadene blir stadig dyrere, og dessverre dekker de færreste forsikringer dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, … Continued

Sommeren er høysesong for vannskader, men med noen enkle grep kan du spare deg selv for senere unødvendig bryderi og store utgifter.

Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. Skadene blir stadig dyrere, og dessverre dekker de færreste forsikringer dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak de fleste skadene.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages. Men hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

Det anslås at det vil bli rundt 20.000 vannskader i norske boliger i løpet av årets tre sommermåneder. I sum vil de skadene få en sum på en milliard kroner.

 Hva er hovedårsaken til de skadene?

– Lekkasjer fra vannrør og det er spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje, opplyser Sintef Byggforsk.

Rør bør byttes ut før de er utslitt.

3 av 10 skader kunne vært unngått

Sintef Byggforsk råder videre boligeiere til å montere lekkasjestopper i boligen. Det finnes lekkasjestoppere som overvåker hele eller deler av sanitærinstallasjonen, eller kun én vanninstallasjon

– Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, sier Fiskum.

Sist men ikke minst, sluket bør renses minst en gang i året. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som det vil være i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet.

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.