Stadig flere eiendomsmeklere i Norge

– Det blir stadig mer konkurranse og færre oppdrag per mekler.

Siden 2009 er det blitt nesten 1.400 flere eiendomsmeklere her i landet, og de må jobbe hardere for å kapre kundene. Samtidig har norske eiendomsmeklere blant de laveste provisjonene i verden.

– Det blir stadig mer konkurranse og færre oppdrag per mekler. Nå er det ikke uvanlig at det er tre til seks meklere som konkurrerer om samme oppdrag, sier Caroline Ephraim, som er eiendomsmekler i Oslo til Klassekampen.

Ephraim har jobbet som eiendomsmekler siden 2009. Hun forteller at det er vanskeligst for de unge, nyutdannede å komme seg inn på markedet.

– Man starter på null og tjener ikke penger før man begynner å selge. I begynnelsen får man derfor gjeld på grunn av forskudd på lønn, og de fleste kommer også fra dyre studier.

Skarpere konkurranse

I 2009 var det 2.048 godkjente eiendomsmeklere i bransjen, mot 3.439 eiendomsmeklere ved starten av 2016.

Konkurransen gjør at eiendomsmeklerne er nødt til å satse på dyre og sentrale lokaler for å synes.

– Det er veldig viktig å fange kundens oppmerksomhet. På 1990-tallet ble vinduslokalene brukt til å markedsføre boliger til salgs, mens de i dag er viktigst for å vise lokal tilstedeværelse, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, til avisen.

Paradoks

En ny undersøkelse viser at norske eiendomsmeklere er blant meklerne i verden med lavest provisjoner, skriver Dagens Næringsliv.

Gjennomsnittsprovisjonen for norske eiendomsmeglere lå på 1,75 prosent i 2015. Bare Irland, Nederland, Singapore, Storbritannia og Sverige ligger lavere. I USA er gjennomsnittsprovisjonen på 5,5 prosent.

– Det er et stort paradoks at norske eiendomsmegleres provisjoner ligger så lavt, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til avisen. Han mener begrenset betalingsvilje er en av årsakene.

Undersøkelsen er gjennomført av det amerikanske meglerforetaket Surefield, og er gjengitt i siste utgave av bransjebladet Eiendomsmegleren.