– Veiprosjektene blir for store

Peab Anlegg må takke nei selv om de er en milliardbedrift.

lanseringsseminaret for Vekst.media fikk vi en prat med Ivar Roland, administrerende direktør i Peab Anlegg. Han leder en bedrift med en omsetning på rett over en milliard kroner i Norge. Sammen med sine kollegaer i Sverige og Finland omsetter selskapet for 11,5 milliarder kroner, og har ca. 3500 ansatte. Likevel opplever Peab Anlegg at veikontraktene i Norge ved flere anledninger blir i største laget.

– Når det gjelder prosjektene i Norge i dag så har de blitt megastore. Det er for stort når de blir anbud på kanskje to og tre og fire milliarder kroner, sier Roland til Vekst.media.

Han viser til at de da må søke sammen med samarbeidspartnere for å levere tilbud.

– Det blir så stor at vi klarer ikke å ta den mengden arbeid. Vi har ikke nok ressurser rett og slett. Hvis vi skal ta et så stort prosjekt må vi legge alle eggene i en kurv, og det ønsker vi ikke. Det blir rett og slett for stor risiko for oss, sier Roland.

Roland har forståelse for at staten ønsker store prosjekter, og han ser at det gir fordelaktige gevinster for staten.

– Jeg tror at det er Statens Vegvesen eller staten som ønsker å ha større prosjekter for å bygge raskere. Da krever det mindre administrasjon hos myndighetene, men desto større hos entreprenørene, sier Roland til enerWE.

På den andre siden går også staten glipp av tilbud fra flere konkurrenter når de lager så store anbud at selv selskaper som Peab velger å stå over.