Venstre vil ikke utvide Oslo Lufthavn

Planene om en ny rullebane på Oslo Lufthavn må stoppes av hensyn til klimaet, mener Venstre. Saken skal være avgjørende for partiet i behandlingen av Nasjonal transportplan. – Vi har rullebaner på Torp og Rygge som ligger der allerede, og vi mener vi bør utnytte dem til å avlaste Gardermoen framfor å bygge nytt. Når … Continued

Planene om en ny rullebane på Oslo Lufthavn må stoppes av hensyn til klimaet, mener Venstre. Saken skal være avgjørende for partiet i behandlingen av Nasjonal transportplan.

– Vi har rullebaner på Torp og Rygge som ligger der allerede, og vi mener vi bør utnytte dem til å avlaste Gardermoen framfor å bygge nytt. Når Heathrow greier seg med to rullebaner, burde også Gardermoen gjøre det, sier Ketil Kjenseth, stortingsrepresentant for Venstre i Oppland, til Klassekampen fredag.

Planen om å bygge ut Oslo Lufthavn er en del av grunnlagsdokumentet for neste Nasjonal transportplan (NTP). Planen skal behandles i Stortinget våren 2017.

Kjenseth sier saken vil være avgjørende for Venstre i behandlingen av transportplanen

– For oss er dette en viktig miljøsak på samme måte som oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. De som vil ha Venstre med på laget, må regne med tøffe forhandlinger, sier han.

Det rødgrønne byrådet i Oslo er også negativ til en tredje rullebane. Det samme er Miljødirektoratet, som skriver i sitt høringssvar om NTP at veksten i flytrafikk og utslipp som en slik utbygging vil medføre, kan være i strid med Norges klimamål.