Veslemannen har våknet

Det har i dag vært en markant økning i bevegelsene på Veslemannen og farenivået ble hevet til rødt kl. 15:30. Bevegelsene er nå oppe i døgnhastigheter på 10 cm/døgn i parti av den øvre delen. – Dette registrerer vi både på strekkstag som er installert oppe i fjellet og målingene fra radaren som står nede … Continued

Det har i dag vært en markant økning i bevegelsene på Veslemannen og farenivået ble hevet til rødt kl. 15:30. Bevegelsene er nå oppe i døgnhastigheter på 10 cm/døgn i parti av den øvre delen.

– Dette registrerer vi både på strekkstag som er installert oppe i fjellet og målingene fra radaren som står nede ved Lyngheim i Romsdalen, skriver NVE i sin kveldsrapport kl. 20.40.

Det har det siste døgnet kommet 41 mm nedbør på Mannen og 21 mm siste 6 timer. Det tar noe tid fra nedbøren på overflaten trenger inn og ned i fjellet og påvirker stabiliteten og bevegelsen.

– Vi forventer derfor økte bevegelser i løpet av kvelden og natten. Det er fremdeles de øvre delene av Veslemannen som viser store bevegelser og det er derfor størst sannsynlighet for at vi får et mindre skred herfra som ikke vil true bebyggelse og jernbane.

Bevegelsene i nedre del er relativt lave, ca. 0,5 mm/døgn.

– På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går.